Η αναβάθμιση που πραγματοποιήθηκε.
Εγκαταστάθηκε ως εξυπηρετητής (server) ο Dell PowerEdge T440, ένα μηχάνημα αρκετά ισχυρό ώστε να εξυπηρετήσει τις υπολογιστικές ανάγκες ενός μοντέρνου εργαστηρίου πληροφορικής.
Εγκαταστάθηκαν μια σειρά πανίσχυρων υπηρεσιών Server, όπως Samba, NIS, NFS, Quota, DHCP, DNS, Router, Proxy, MySQL, Apache, VNC, αλλά και εφαρμογών, όπως iTALC, phpMyAdmin, Clam Antivirus, Joomla κ.α.
Οι υπολογιστές του εργαστηρίου πληροφορικής μετατράπηκαν σε κουτά τερματικά, δηλαδή στην ουσία εκκινούν μέσω διαδικτύου (network boot). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούν τον σκληρό τους δίσκο.
Εκτελώντας εκκίνηση μέσω διαδικτύου οι υπολογιστές πλέον λαμβάνουν αυτό που τους σερβίρει ο server. Άρα ακόμη και ένας παλιός ηλεκτρονικός υπολογιστής με ελάχιστες δυνατότητες, τρέχει οποιοδήποτε λειτουργικό επιθυμούμε και μάλιστα με την ταχύτητα του server.
Ο εξυπηρετητής τρέχει Ubuntu 18.04, ένα εξαιρετικά σταθερό και αξιόπιστο λειτουργικό σύστημα. Λειτουργεί με αρχιτεκτονική Data Center. Στο λειτουργικό σύστημα του server και συγκεκριμένα στο proxmox, είναι εγκατεστημένες τρεις εικονικές μηχανές (VM’s-Virtual Machines).
- H πρώτη εικονική μηχανή (VM 100) τρέχει το διαχειριστικό που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να διαχειρίζονται το εργαστήριο πληροφορικής.
- Η δεύτερη εικονική μηχανή (VM 101) τρέχει τον LTSP που τροφοδοτεί τους LTSP clients (κουτά τερματικά) με lubuntu.
- Η τρίτη εικονική μηχανή (VM 102) τρέχει windows server 2016, που τροφοδοτεί τα κουτά τερματικά με windows 10.
H διαχείριση των εικονικών μηχανών γίνεται μέσω του περιβάλλοντος του proxmox. Η τοπολογία του δικτύου φαίνεται στο παρακάτω σχήμα:
Μετά το πέρας της εγκατάστασης και των απαραίτητων δοκιμών, έχουμε ένα εργαστήριο πληροφορικής με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
- Αξιοποίηση του πεπαλαιωμένου hardware, δεδομένου ότι οι υπολογιστές πλέον λειτουργούν ως κουτά τερματικά thin clients και τρέχουν πλέον με την ισχύ του server σαν να είναι καινούργιας τεχνολογίας.
- Εύκολη επέκταση ή αντικατάσταση των θέσεων εργασίας δεδομένου ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπολογιστές που σήμερα θα πήγαιναν απλώς στην ανακύκλωση.
- Ομοιομορφία στα λειτουργικά συστήματα των θέσεων εργασίας του εργαστηρίου πληροφορικής
- Δυνατότητα ταυτόχρονης χρήσης δύο λειτουργικών συστημάτων (Windows-Linux). Άρα πλέον μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ελεύθερο λογισμικό του αποθετηρίου του πανελλήνιου σχολικού δικτύου αφενός και να διδάξουμε στα παιδιά τη χρήση του Linux αφετέρου.
- Κεντρική διαχείριση χρηστών και ομάδων μαθητών και καθηγητών και για τα δύο λειτουργικά συστήματα (Windows-Linux)
- Συντήρηση ενός υπολογιστή (εικονικής μηχανής) αντί για συντήρηση 12 υπολογιστών. Αυτό σημαίνει ότι εάν εγκαταστήσουμε ένα πρόγραμμα μία φορά το βλέπουν όλοι οι σταθμοί εργασίας του εργαστηρίου πληροφορικής.
- Κεντρικό αυτοματοποιημένο περιοδικό backup των αρχείων των χρηστών, αλλά και πλήρες backup του ΛΣ και των εγκατεστημένων εφαρμογών.
- Προστασία έναντι υπερτάσεων και διακοπών μέσω UPS αλλά και αυτοματοποιημένη διαδικασία παύσης και έναρξης των υπηρεσιών και του λογισμικού κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος.
- Δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης για εργασία του υπεύθυνου εκπαιδευτικού πληροφορικής στο εργαστήριο πληροφορικής. Επίσης με τα ενσωματωμένα εργαλεία διαχείρισης, ο εκπαιδευτικός πληροφορικής δύναται με ελάχιστη εκπαίδευση να διαχειρίζεται ένα μοντέρνο και πολύπλοκο δίκτυο υπολογιστών.
- Δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης για συντήρηση και υποστήριξη του λογισμικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες
- Δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης όλων των χρηστών τόσο των καθηγητών όσο και των μαθητών.
- Η δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης δίνεται μέσω ασφαλούς διαύλου VPN και μάλιστα από όλες τις συσκευές (laptop-desktop-smartphone-tablet)
- Δυνατότητα δημιουργίας και φιλοξενίας ιστοσελίδων τόσο του σχολείου όσο και των μεμονωμένων χρηστών (μαθητών - καθηγητών)
Συμπέρασμα
Με την πραγματοποίηση της αναβάθμισης έχουμε πλέον ένα εργαστήριο πληροφορικής με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Λειτουργεί πλήρως, με τη χρήση του πεπαλαιωμένου υφιστάμενου εξοπλισμού.
Τρέχουν ταυτόχρονα στις θέσεις εργασίας WINDOWS 10 και Lubuntu
Παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης από την πλευρά των εκπαιδευτικών που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία τους και των λοιπών καθηγητών
Παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης στους μαθητές.
Απλοποιεί την λειτουργία και τη συντήρηση του εργαστηρίου πληροφορικής από τον εκπαιδευτικό, δεδομένου ότι κάθε αλλαγή εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε όλα τα λειτουργικά συστήματα.
Παρέχει τη δυνατότητα διαμοιρασμού κοινόχρηστου περιεχομένου σε τρία επίπεδα: α)Κοινόχρηστα αρχεία που μοιράζει ο εκπαιδευτικός στους μαθητές και δεν μπορούν να επεξεργαστούν οι μαθητές, β)Αρχεία στα οποία έχουν πρόσβαση μόνο οι εκπαιδευτικοί και προορίζονται για τις λειτουργικές ανάγκες της μονάδας, στα οποία δεν έχουν καν πρόσβαση οι μαθητές, γ) Πρόσβαση των εκπαιδευτικών στις ασκήσεις των μαθητών για έλεγχο και διόρθωση
Παρέχει πρόσβαση στα παιδιά στο διαδίκτυο με απόλυτη ασφάλεια και έλεγχο περιεχομένου από τον εκπαιδευτικό
Παρέχει τη δυνατότητα κάθε μαθητής να έχει το προσωπικό του pc στοserver με τα προσωπικά του αρχεία
Κάνει χρήση του περιεχομένου που υπάρχει στο καταθετήριο ελεύθερου εκπαιδευτικού λογισμικού που αναπτύσσει η κεντρική κυβέρνηση για εκπαιδευτικούς σκοπούς
Παρέχει απόλυτη ασφάλεια των δεδομένων με κεντρική λήψη backup, τόσο των δεδομένων των χρηστών, όσο και των εγκατεστημένων λειτουργικών συστημάτων
Παρέχει τη δυνατότητα της ελαχιστοποίησης χρήσης χαρτιού εκτύπωσης, λόγω του ότι μπορούν πλέον να διακινούν το υλικό διδασκαλίας ηλεκτρονικά
Με την ενσωμάτωση και των υπολογιστών των εκπαιδευτικών στο δίκτυο του εργαστηρίου πληροφορικής, έχουμε τη δυνατότητα να διακινούμε πλέον όλο το εκπαιδευτικό υλικό ηλεκτρονικά.
ΕΔΡΑ: Φάωνος 57, 104 42 Ακαδημία Πλάτωνος
ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Σινώπης 30, 115 27 Αθήνα
Email:
Website: www.sinebit.gr