4 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΑΦΝΗΣ

4 ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΑΦΝΗΣ

Το εργαστήριο πληροφορικής έχει 12 θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχει server με εγκατεστημένες υπηρεσίες στο εργαστήριο πληροφορικής.

 

Οι σταθμοί εργασίας χρησιμοποιούνται χωρίς πιστοποίηση χρηστών. Οι μαθητές συνδέονται ως local admins με κοινό λογαριασμό. Τα αρχεία των χρηστών αποθηκεύονται τοπικά στα μηχανήματα, στα οποία υπάρχουν κοινόχρηστοι φάκελοι ανά θέση εργασίαςΠολλές φορές οι μαθητές αποθηκεύουν τα αρχεία τους σε λάθος θέση, ή κατά λάθος διαγράφουν ή ανοίγουν αρχεία άλλων μαθητών, με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική δυσκολία στην τακτοποίηση των αρχείων των μαθητών στους κοινόχρηστους αυτούς φακέλους.

Δεν λαμβάνονται αντίγραφα ασφαλείας ανά pc, λόγω δυσκολίας της διαδικασίας σε 12 διαφορετικούς υπολογιστές διότι δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος και εξοπλισμός (επιπλέον σκληροί δίσκοι για backup) για αυτό και δεν υπάρχουν άλλες εγκατεστημένες υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν εγκατεστημένα ups με αποτέλεσμα μερικές φορές κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος να έχουν χτυπήσει δίσκοι μηχανημάτων με ότι μπορεί να σημαίνει σε επιπλέον εργασία για αποκατάσταση των λειτουργικών συστημάτων και των χαμένων αρχείων.

 

Μετά την αναβάθμιση του εργαστηρίου η κατάσταση διαμορφώθηκε ως εξής:

Συντηρώντας έναν υπολογιστή ή εκτελώντας μία εγκατάσταση ενός μία φορά, αυτό είναι ορατό πλέον από όλους τους χρήστες από όπου και να συνδέονται στο PC τους. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα απομακρυσμένης υποστήριξης του συστήματος.

Πλέον οι χρήστες πλέον κάνουν login στο προσωπικό τους pc, οπότε τα αρχεία τους είναι προστατευμένα από τους λοιπούς χρήστες. Το login αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιοδήποτε pc του εργαστηρίου χωρίς περιορισμό.

Οι μαθητές πλέον δεν μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στο λειτουργικό σύστημα και δεν μπορούν να εγκαταστήσουν εφαρμογές που ενδέχεται να διαταράξουν τη σταθερότητα του λειτουργικού συστήματος όπως πριν.

Τα κοινόχρηστα αρχεία περιέχονται σε φακέλους με συγκεκριμένα δικαιώματα. Για παράδειγμα οι μαθητές δεν μπορούν να διαγράψουν ή να αλλάξουν τα κοινόχρηστα αρχεία που διακινεί ο εκπαιδευτικός, παρά μόνο να τα πάρουν με αντιγραφή στο προσωπικό τους pc.

Γίνεται πλέον λήψη αντιγράφων ασφαλείας, όχι μόνο των αρχείων των χρηστών, αλλά και του λειτουργικού συστήματος και των εγκατεστημένων εφαρμογών.

Η εγκατάσταση εφαρμογών πλέον γίνεται μία φορά και εφαρμόζεται αυτόματα σε όλους τους χρήστες, από όπου και αν κάνουν login.

Στις διακοπές ρεύματος το σύστημα κλείνει αυτόματα και επανεκκινεί πάλι αυτόματα, χωρίς το φόβο απώλειας δεδομένων ή καταστροφής του software ή hardware.

Παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου της πρόσβασης στο διαδίκτυο, πχ ο εκπαιδευτικός μπορεί να κόψει την πρόσβαση των μαθητών στο facebook.

Βέβαια το σημαντικότερο πλεονέκτημα που προσφέρει το εργαστήριο πληροφορικής είναι το υπάρχει δυνατότητα απομακρυσμένης πρόσβασης σε αυτό. Οι μαθητές συνδέονται απομακρυσμένα και εργάζονται στο pc που τους αντιστοιχεί στο εργαστήριο πληροφορικής. Αυτό κατά τη διάρκεια της τηλε εκπαίδευσης βοηθάει στο να εργάζονται στο περιβάλλον του εργαστηρίου, ώστε οι ασκήσεις του εκπαιδευτικού μπορούν να εκτελεστούν από όλους εφόσον εργάζονται σε υπολογιστές με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά και τα ίδια εγκατεστημένα προγράμματα.

Παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας λογαριασμών για τους λοιπούς εκπαιδευτικούς, ώστε να εργάζονται και αυτοί στο περιβάλλον του εργαστηρίου πληροφορικής, αξιοποιώντας έτσι τους παλιούς υπολογιστές που είναι συνήθως εγκατεστημένοι στα γραφεία, τους οποίους αναγκάζονται να συντηρούν λόγω ειδίκευσης οι εκπαιδευτικοί πληροφορικής των σχολικών μονάδων. Με τον τρόπο αυτό εκσυγχρονίζονται τα παλιά αυτά pc και μπορούν να συντηρηθούν ενιαία με το εργαστήριο πληροφορικής.

Δεδομένου ότι υπάρχει κοινόχρηστος φάκελος στον οποίο μπορούν να αλληλεπιδρούν οι εκπαιδευτικοί για διοικητικά θέματα ο οποίος δεν είναι καν ορατός από τους μαθητές, εντάσσοντας σταδιακά τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς και το γραφείο της διεύθυνσης στο εργαστήριο πληροφορικής γίνεται αποτελεσματικότερη και ευκολότερη η εργασία για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου.

Παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου των υπολογιστών των μαθητών μέσω λογισμικού διαχείρισης τάξης κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τέλος παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας και ανάρτησης-φιλοξενίας ιστοσελίδων, είτε κεντρικά του σχολείου είτε μεμονωμένων χρηστών για την εκπαίδευση των μαθητών στη δημιουργία ιστοσελίδων.

Το αναβαθμισμένο εργαστήριο πληροφορικής παρέχει τη δυνατότητα αξιοποίησης των tablet και των κινητών τηλεφώνων των μαθητών ώστε αυτοί να αποκτήσουν πρόσβαση στο προσωπικό τους PC τόσο εντός του σχολείου όσο και εκτός από αυτό, με σκοπό το διαμοιρασμό εκπαιδευτικού περιεχομένου ή τηλε εργασίας.

Ημερομηνία

23 Ιανουαρίου 2015

Τομέας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΕΔΡΑ: Φάωνος 57, 104 42 Ακαδημία Πλάτωνος

ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ: Σινώπης 30, 115 27 Αθήνα

Email: sinebit mail

Website: www.sinebit.gr

Search